Skriva kontrakt

När man har hittat en köpare till bostaden man vill sälja och budet som intressenten har lagt fram känns rimligt, då är det dags för slutskedet i försäljningen. Ingen deal är sluten förrän båda parter har skrivit på köpeavtalet, som kontraktet heter. Man brukar vilja skriva på ett köpeavtal så fort som möjligt efter att budgivningen är klar, men de flesta köpare vill ha en godkänd besiktning av bostaden innan de signerar avtalet.

Handpenning

Inom tio dagar efter kontraktskrivningen ska en handpenning avläggas och den brukar ligga på cirka 10 procent av den totala köpesumman. Mäklaren brukar ta hand om handpenningen dels som säkerhet för både köpare och säljare av bostaden och dels för att mäklararvodet brukar dras från denna summa.

Undersökningsplikt och informationsskyldighet

Enligt regelverket så säljer man bostaden i det skick den är i vid när kontraktet skrivs på vilket är anledningen till varför de flesta köpare vill ha bostaden besiktigad av en yrkesman innan man skriver på ett köpeavtal. Ansvaret för undersökning av bostad ligger på köparen, men som säljare har man också en skyldighet att informera om allvarliga brister i bostaden som man känner till.

Vitvaror

Vitvaror och andra fastighetstillbehör ingår i bostaden som säljs om inget annat avtalas.

Energideklaration

En oberoende energiexpert ska tas in inför försäljningen av en bostad och ta fram en energikalkyl som visar hur mycket energi som bostad förbrukar per år. Mäklare brukar känna till vilka energiexperter som brukar anlitas men i annat fall är det bara att kontakta kommunen. När man säljer bostadsrätter så är det bostadsrättsföreningens uppgift att presentera en energideklaration.

Jämför mäklararvoden hos Hittamäklare.se gratis 

Att hitta en duktig mäklare till ett rimligt arvode är lättare sagt en gjort. Hittamäklare.se är en ny kostnadsfri tjänst som är skapad av Booli.se. Med hjälp av några knapptryck kan du samla in gratis offerter från seriösa och duktiga mäklare i just ditt område/kommun. Tjänsten är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du fyller i dina uppgifter.
Du kan alltså få offerter och sedan tacka nej till alla förslag utan någon som helst kostnad. Du kan även se omdömen och kommentarer om alla mäklarna från tidigare säljare/uppdragsgivare hos Hittamäklare.se se. På hemsidan hittar du även en topplista som rankar de bästa mäklarna efter de omdömen som de fått. Jämför sedan i lugn och ro alla de offerter du fått in och bjud hem den/de mäklarna som du tror kan vara den bästa på att sälja din bostad.

Hittamäklare.se är en tjänst skapad av Booli.se