Mäklararvode

En fråga som många ställer sig är hur mycket det kostar att anlita en fastighetsmäklare. Anledningen till att många ställer sig frågan är för att mäklarnas prissättning är individeull. Fastighetsmäklarna vill helt enkelt inte skylta med sina priser eftersom det kan skilja sig kraftigt från mäklare till mäklare. Det kan till och med skilja sig kraftigt mellan olika mäklare som jobbar på samma mäklarbyrå. Varför är det på detta viset då? Jo den enskilde mäklaren sätter sitt eget pris. GIvetvis har mäklaren vissa riktlinjer från företaget han/hon arbetar på men den enskilde mäklaren har stor frihet att justera sitt mäklararvode eller provision så att han/hon känner sig nöjd med ersättningen. Vissa mäklaren är bättre än andra på att ta betalt av sina kunder för sina tjänster. Det beror oftast på att de mäklarna som har mycket rutin har lärt sig att ta bättre betalt och även har större konkurrensfördelar gentemot nyutexaminerade mäklare.

Ni kan på Mäklararvode.nu hitta mer detaljerad information och kalkylatorer som hjälper er räkna ut arvodet beroende på provisionsmodell.

Mäklararvode och mäklarprovision    

Vanligtvis används ordet provision eller ordet mäklararvode när man talar om den ersättning som mäklaren får för utfört arbete. Det absolut vanligaste är att mäklaren tar en viss procent av den köpeskilling som bostaden säljs för. Ett exempel kan vara att mäklaren tar 2% av köpeskillingen och bostaden säljs för 3 miljoner kronor. Mäklaren tar då 60.000 kr betalt för sina tjänster.

Ett annat alternativ som är vanligt är det fasta arvodet. Det innebär att mäklare och kund är överens om ett fast pris för mäklarens tjänster. Ett exempel på en fast provision är 65.000 kr. Mäklaren tar då betalt 65.000 kr när (och om) bostaden säljs. Det spelar då ingen roll hur mycket bostaden säljs för. Kostnaden blir alltid 65.000 kr.

Vilket alternativ som är bäst får man som kund avgöra själv. Procentsatsen är bra eftersom mäklaren då får incitament för att driva upp priset på bostaden så mycket som möjligt. Fast arvode är bra ifall bostaden stiger i pris mer än väntat.