Mäklararvode

En fråga som många ställer sig är hur mycket det kostar att anlita en fastighetsmäklare. Anledningen till att många ställer sig frågan är för att mäklarnas prissättning är individeull. Fastighetsmäklarna vill helt enkelt inte skylta med sina priser eftersom det kan skilja sig kraftigt från mäklare till mäklare. Det kan till och med skilja sig kraftigt mellan olika mäklare som jobbar på samma mäklarbyrå. Varför är det på detta viset då? Jo den enskilde mäklaren sätter sitt eget pris. GIvetvis har mäklaren vissa riktlinjer från företaget han/hon arbetar på men den enskilde mäklaren har stor frihet att justera sitt mäklararvode eller provision så att han/hon känner sig nöjd med ersättningen. Vissa mäklaren är bättre än andra på att ta betalt av sina kunder för sina tjänster. Det beror oftast på att de mäklarna som har mycket rutin har lärt sig att ta bättre betalt och även har större konkurrensfördelar gentemot nyutexaminerade mäklare.

Ni kan på Mäklararvode.nu hitta mer detaljerad information och kalkylatorer som hjälper er räkna ut arvodet beroende på provisionsmodell.

Mäklararvode och mäklarprovision    

Vanligtvis används ordet provision eller ordet mäklararvode när man talar om den ersättning som mäklaren får för utfört arbete. Det absolut vanligaste är att mäklaren tar en viss procent av den köpeskilling som bostaden säljs för. Ett exempel kan vara att mäklaren tar 2% av köpeskillingen och bostaden säljs för 3 miljoner kronor. Mäklaren tar då 60.000 kr betalt för sina tjänster.

Ett annat alternativ som är vanligt är det fasta arvodet. Det innebär att mäklare och kund är överens om ett fast pris för mäklarens tjänster. Ett exempel på en fast provision är 65.000 kr. Mäklaren tar då betalt 65.000 kr när (och om) bostaden säljs. Det spelar då ingen roll hur mycket bostaden säljs för. Kostnaden blir alltid 65.000 kr.

Vilket alternativ som är bäst får man som kund avgöra själv. Procentsatsen är bra eftersom mäklaren då får incitament för att driva upp priset på bostaden så mycket som möjligt. Fast arvode är bra ifall bostaden stiger i pris mer än väntat. 

Samla in offerter från olika mäklare 

Ett enkelt och helt kostnadsfritt alternativ för att se hur mycket mäklarna tar i arvode/provision i just din stad är att använda hemsidan Mäklarofferter.se.

Sidan är helt gratis och du behöver inte vara orolig, du förbinder dig inte till någonting när du fyller i dina uppgifter. De hjälper dig att inhämta offerter ifrån olika fastighetsmäklare i ditt område med några enkla knapptryck. Det positiva med detta är att du får en bild över hur provisioner/mäklararvoden ligger i just ditt område. Snabbt och enkelt har du skaffat dig ett gäng offerter att jämföra och sedan kan du besluta om vilken/vilka mäklare du vill bjuda hem på ett möte eller anlita

På Mäklarofferter.se kan du även se omdömen på alla fastighetsmäklare från deras tidigare försäljningsuppdrag samt en topplista över de bästa mäklarna i din stad.