Hitta lediga hyresrätter

Tips för att hitta hyreslägenhet
Att hitta en bra hyresrätt kan för vissa vara en spännande och positiv upplevelse. Ny bostad innebär nya möjligheter och representerar för många en nystart i livet. Det kan också vara ett utmattande livsprojekt, om du till exempel söker bostad i storstadsområden med bostadsbrist.

Det finns dock strategier för att underlätta processen att hitta en bra hyresrätt oberoende av vad du är ute efter. Oavsett vad din situation är, försöker vi här ge lite tips till dig som behöver hjälp med att hitta lägenhet i Sverige.

Kontakter

Detta tips kan appliceras på många andra aktiviteter i livet: Börja med att fråga din omgivning. I dagens samhälle är kontakter allt. Undersökningar har visat att runt 70 % av alla tillsatta tjänster är ett resultat av rekommendationer eller att den nyanställde känner någon på företaget. Även om du är ute efter förstahandskontrakt kan rätt person på rätt plats hjälpa dig att komma i kontakt med seriösa hyresvärdar som kanske inte hittas på vanliga Google-sökningar.

Bostadskö

Att ställa sig i bostadskö innebär i princip alltid noll risk. Visst, städer som Visby och Stockholm kräver åratal av köande för att hitta något, men att ställa sig i stadens största bostadskö kan liknas vid en investering i framtiden. Du vet aldrig vilka möjligheter som öppnar sig om fem år i en ny stad. Det betyder så klart inte att du behöver ställa dig i varenda kö i hela Sverige, men med lite framförhållning kan du kanske förutspå vilka städer som potentiellt kan bli en hemort i framtiden.

Privata fastighetsägare

Det brukar sägas att om du som företagare inte finns på internet så finns du inte alls. Detta är sant i de flesta fall, men inte alltid. Många lokala fastighetsägare har så pass stort kontaktnät att de inte behöver ha en flashig hemsida eller annonsera på sociala medier. Att som utomstående komma i kontakt med dessa människor kan verka svårt, men det är inte omöjligt. Slå en signal om allt du hittar är ett företagsnamn eller telefonnummer. Det gäller att vara kreativ och våga testa!

Hyra ut din egen lägenhet i andra hand

Om du har en lägenhet som du inte behöver längre så kan det vara en god ide att hyra ut den i andra hand. Det finns pengar att tjäna på att hyra ut istället för att säga upp eller sälja din lägenhet. Undersök möjligheterna att hyra ut innan du säljer eller säger upp för att se hur mycket du kan tjäna på hemsidan Samtrygg.se.

1 sep 2019