Budgivning & försäljning

Visning av bostaden

När en mäklarkontakt är upprättad och en annons ligger ute för din bostad så är det dags att planera visningar av bostaden och det är i regel mäklaren som planerar för antal visningar samt typ av visningar. Det finns tre typer av visningar:

  1. Förhandsvisning
  2. Öppen visning
  3. Privat visning

Den öppna visningen är helt klart vanligast, men i vissa fall kan mäklare ha anledning att press för förhandsvisning eller privat visning av din bostad. Privata visningar anordnas ibland när spekulanter missat den öppna visningen, men innan en köpare funnits.

Budgivning

Budgivningen, som är det skede som följer efter visningen, är den mest nervkittlande delen för sig som ska sälja din bostad. Det är nu folk kommer in med sina bud på vad de är villiga att betala för bostaden du säljer och har du tur så kommer det flera bud som trissar upp varandra. Ditt utgångspris brukar i ett första skede utmanas med en något lägre summa, men det betyder inte att du kommer att få mindre än du begär för din bostad.

Det finns också något som kallas sluten budgivning. I en sluten budgivning så får varje spekulant bara lämna ett enda bud till mäklaren och den som bjuder högst vinner.

Bindande?

Inget bud är bindande förrän ett kontrakt har skrivits på, varken för budgivare eller säljare.

För låga bud

Det händer, även om det är ovanligt, att man inte får in ett enda bud när man vill sälja sin bostad och ibland, vilket är vanligare, kommer det bud som inte känns tillräckligt höga. Detta ska man helst diskutera med mäklaren i förväg och lägga fram en gräns som är ens absoluta minimum.

Ibland organiserar man fler visningar och andra gånger ger man tillfälligt upp för att försöka med en ny försäljning vid ett annat tillfälle. Det brukar också alltid finnas något man kan göra för att ge sin bostad lite extra exponering på marknaden. En nära kommunikation med mäklaren är viktig.

Samla in offerter från olika mäklare 

Ett enkelt och helt kostnadsfritt alternativ för att se hur mycket mäklarna tar i arvode/provision i just din stad är att använda hemsidan Mäklarofferter.se.

Sidan är helt gratis och du behöver inte vara orolig, du förbinder dig inte till någonting när du fyller i dina uppgifter. De hjälper dig att inhämta offerter ifrån olika fastighetsmäklare i ditt område med några enkla knapptryck. Det positiva med detta är att du får en bild över hur provisioner/mäklararvoden ligger i just ditt område. Snabbt och enkelt har du skaffat dig ett gäng offerter att jämföra och sedan kan du besluta om vilken/vilka mäklare du vill bjuda hem på ett möte eller anlita

På Mäklarofferter.se kan du även se omdömen på alla fastighetsmäklare från deras tidigare försäljningsuppdrag samt en topplista över de bästa mäklarna i din stad.