Budgivning & försäljning

Visning av bostaden

När en mäklarkontakt är upprättad och en annons ligger ute för din bostad så är det dags att planera visningar av bostaden och det är i regel mäklaren som planerar för antal visningar samt typ av visningar. Det finns tre typer av visningar:

  1. Förhandsvisning
  2. Öppen visning
  3. Privat visning

Den öppna visningen är helt klart vanligast, men i vissa fall kan mäklare ha anledning att press för förhandsvisning eller privat visning av din bostad. Privata visningar anordnas ibland när spekulanter missat den öppna visningen, men innan en köpare funnits.

Budgivning

Budgivningen, som är det skede som följer efter visningen, är den mest nervkittlande delen för sig som ska sälja din bostad. Det är nu folk kommer in med sina bud på vad de är villiga att betala för bostaden du säljer och har du tur så kommer det flera bud som trissar upp varandra. Ditt utgångspris brukar i ett första skede utmanas med en något lägre summa, men det betyder inte att du kommer att få mindre än du begär för din bostad.

Det finns också något som kallas sluten budgivning. I en sluten budgivning så får varje spekulant bara lämna ett enda bud till mäklaren och den som bjuder högst vinner.

Bindande?

Inget bud är bindande förrän ett kontrakt har skrivits på, varken för budgivare eller säljare.

För låga bud

Det händer, även om det är ovanligt, att man inte får in ett enda bud när man vill sälja sin bostad och ibland, vilket är vanligare, kommer det bud som inte känns tillräckligt höga. Detta ska man helst diskutera med mäklaren i förväg och lägga fram en gräns som är ens absoluta minimum.

Ibland organiserar man fler visningar och andra gånger ger man tillfälligt upp för att försöka med en ny försäljning vid ett annat tillfälle. Det brukar också alltid finnas något man kan göra för att ge sin bostad lite extra exponering på marknaden. En nära kommunikation med mäklaren är viktig.

Jämför mäklararvoden hos Hittamäklare.se gratis 

Att hitta en duktig mäklare till ett rimligt arvode är lättare sagt en gjort. Hittamäklare.se är en ny kostnadsfri tjänst som är skapad av Booli.se. Med hjälp av några knapptryck kan du samla in gratis offerter från seriösa och duktiga mäklare i just ditt område/kommun. Tjänsten är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du fyller i dina uppgifter.
Du kan alltså få offerter och sedan tacka nej till alla förslag utan någon som helst kostnad. Du kan även se omdömen och kommentarer om alla mäklarna från tidigare säljare/uppdragsgivare hos Hittamäklare.se se. På hemsidan hittar du även en topplista som rankar de bästa mäklarna efter de omdömen som de fått. Jämför sedan i lugn och ro alla de offerter du fått in och bjud hem den/de mäklarna som du tror kan vara den bästa på att sälja din bostad.

Hittamäklare.se är en tjänst skapad av Booli.se