Bostadsförsäljning – steg för steg

Att sälja sin bostad är en stor process. Det är mycket att tänka på och allt skall bli bra. Om du har en duktig mäklare så kan han eller hon hjälpa dig med alla steg och ge dig instruktioner kring de moment som du själv måste genomföra. VI skall i denna artikel gå igenom lite grann steg för steg vad du skall tänka på.

/salja-sin-bostad-guide.jpg

De olika stegen vid försäljning av bostad

Anlita mäklare

När du väljer mäklare är det viktigt att välja en person du känner är pålitlig och bra. Titta inte för mycket på provisionen utan välj någon som känns som rätt person för jobbet. Givetvis skall du inte betala för mycket men välj inte bara den billigaste.

Inför fotografering

Inför fotograferingen av bostaden skall du städa hela bostaden och göra den så fin som möjligt.
Tänk på att bostaden inte skall kännas övermöblerad men inte heller kal och opersonlig. Se till att ha en tillräcklig belysning så att bostaden känns ljus och fräsch.

Fotografering av bostad

Detta steg innebär att mäklaren tillsammans med en fotograf kommer till din bostad och fotograferar. Man fotograferar normalt sett alla rum förutom klädkammare och förråd. Om klädkammaren och förrådet är väl i ordning kan man fotograferar även dessa.

Annonsering

När bostaden är fotograferad skall den läggas ut på annons på nätet.
Det är vanligtvis Hemnet.se och ett gäng ytterligare webbplatser som är mäklarens annonsplatser för din bostad. Utläggning på nätet sker normalt 1-2 arbetsdagar efter fotograferingen.

Visning

När det är dags för visning skall du helst se till att bostaden ser ungefär likadan ut som på bilderna. Se även till att lägenheten är storstädad och så fräsch som det bara går. Inga fläckar eller dammråttor får finnas.

Budgivning

Mäklaren sköter budgivningen. Du behöver bara följa med och hålla tummarna. Du får vanligtvis sms med de bud som trillar in. Mäklare bör hålla en regelbunden kontakt med dig som säljare under budgivningens gång.

Kontraktskrivning

När budgivningen är klar är det dags för dig att välja köpare. Vanligtvis väljer man den med högst bud. När man valt köpare skall man skriva kontrakt med köparen. Det görs på mäklarens kontor. Här är det viktigt att se till att alla villkor i kontraktet är överenskomna innan man träffas för kontraktskrivningen.

Tillträde

Datum då du skall lämna över nycklarna till bostaden bestäms redan vid kontraktskrivningen. När det väl är dags att lämna över nycklarna till bostaden skall den vara flyttstädad och tömd på prylar. Det finns regler för vad en flyttstädning är och de reglerna förklarar att bostaden skall vara så ren och städad som det bara går. Inga fläckar eller skräp får finnas kvar. Endast fläckar som är omöjliga att bli av med får finnas.

Deklarera

Året efter det att kontraktet skrevs skall försäljningen deklareras. Mäklaren hjälper dig med deklarationen och det ingår vanligtvis i den provision som du betalat till mäklaren.
Om du har en duktig mäklare anlitad så känner han eller hon väl till vilka olika avdrag som får göras för att minska din skatt att betala eller öka din skatt att få tillbaka.

Jämför mäklararvoden hos Hittamäklare.se gratis 

Att hitta en duktig mäklare till ett rimligt arvode är lättare sagt en gjort. Hittamäklare.se är en ny kostnadsfri tjänst som är skapad av Booli.se. Med hjälp av några knapptryck kan du samla in gratis offerter från seriösa och duktiga mäklare i just ditt område/kommun. Tjänsten är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du fyller i dina uppgifter.
Du kan alltså få offerter och sedan tacka nej till alla förslag utan någon som helst kostnad. Du kan även se omdömen och kommentarer om alla mäklarna från tidigare säljare/uppdragsgivare hos Hittamäklare.se se. På hemsidan hittar du även en topplista som rankar de bästa mäklarna efter de omdömen som de fått. Jämför sedan i lugn och ro alla de offerter du fått in och bjud hem den/de mäklarna som du tror kan vara den bästa på att sälja din bostad.

Hittamäklare.se är en tjänst skapad av Booli.se

20 jan 2019