Avdragsgillt i deklarationen vid husförsäljning

 

När man säljer sin bostad skall det deklareras i deklarationen som dimper ner i brevlådan året efter försäljningen. Dvs om du säljer din bostad under 2019 så skall det deklareras i den deklaration som du får i brevlådan under våren 2018.

När man deklarerar sin försäljning så vill man antingen:

  • Minska sin vinst så mycket som möjligt
  • Eller öka sin förlust så mycket som möjligt

Detta gör man genom att göra mycket avdrag som möjligt. Ett avdrag är en kostnad som man haft och som man får ta med i beräkningen av skatten. Det krävs då att det är kostnader som har med bostaden som säljs att göra. Några exempel på avdragsgilla kostnader:

Blanda inte ihop avdragen

Det finns vissa kostnader som hör till försäljningen men som inte skall tas med i deklarationen över försäljningen. Det är kostnader som istället skall dras av med RUT-avdraget. Det handlar om hushållsnära tjänster såsom flyttstäd och flytthjälp. Även fast dessa tjänster är kopplade till försäljningen av bostaden så får man alltså inte räkna in dom i skatteberäkningen.
De är som sagt avdragsgilla men då via RUT-avdraget. RUT-avdraget innebär att du får tillbaka 50% av arbetskostnaden som tjänsten kostar. Om flyttstädningen kostar 2500 kr blir alltså din verkliga kostnad endast 1250 kr.

ROT-avdrag däremot är avdragsgilla även i deklarationen över försäljningen. Där får du istället dra av den kostnad som är kvar efter ROT-avdraget.
ROT-avdraget innebär att du får tillbaka 30% av den arbetskostnad som till exempel en hantverkare tar. Kvar efter ROT-avdraget har du då 70% av arbetskostnaden samt 100% av materialkostnaden. Det som blir kvar får du alltså räkna in i din deklaration när du beräknar skatten på försäljningen.

Jämför mäklarens arvoden när du ska sälja 

Att hitta en duktig mäklare till ett rimligt arvode är lättare sagt en gjort. Hittamäklare.se är en ny kostnadsfri tjänst som är skapad av Booli.se. Med hjälp av några knapptryck kan du samla in gratis offerter från seriösa och duktiga mäklare i just ditt område/kommun. Tjänsten är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du fyller i dina uppgifter.
Du kan alltså få offerter och sedan tacka nej till alla förslag utan någon som helst kostnad. Du kan även se omdömen och kommentarer om alla mäklarna från tidigare säljare/uppdragsgivare hos Hittamäklare.se se. På hemsidan hittar du även en topplista som rankar de bästa mäklarna efter de omdömen som de fått. Jämför sedan i lugn och ro alla de offerter du fått in och bjud hem den/de mäklarna som du tror kan vara den bästa på att sälja din bostad.

Hittamäklare.se är en tjänst skapad av Booli.se

16 jun 2019